Cilinder keuringen & cleaning
Cilinder Keuringen & Cilinder Oxygen Cleaning
Ook voor uw jaarlijkse visuele inspectie van uw persluchtcilinder en de 5 jaarlijkse
hydrostatische keuring van uw cilinder(s) kunt u bij Waterman Dive Center terecht.
Is de lak aan de buitenzijde van uw persluchtcilinder beschadigd door het gebruik,
is het mogelijk een nieuwe coating aan te brengen zodat uw cilinder er weer uitziet als nieuw.
Het is ook mogelijk uw cilinder(s) en afsluiters aan te bieden zuurstof schoon te maken ten behoeve van
vullen met Nitrox Enriched Air of Zuurstof.
De keurende instantie ‘AIB-Vinçotte Nederland’.
De inslag op de cilinder is dan ook niet meer voorzien van het leeuwtje maar het logo van deze nieuwe notified
body (AIB-Vincotte) zoals hieronder afgebeeld.
Onderhoud duikcilinders
De onderstaande vragen, over het onderhoud van duikflessen, krijgen wij geregeld gesteld. Als uw vraag er niet bij staat kunt u deze aan ons stellen via ons mailadres info@watermandivecenter.com
Hoe kan ik mijn duikcilinders het beste onderhouden?
Waterman Dive Center adviseert de volgende voorzorg- en onderhoudsmaatregelen op het gebied van de duikflessen:
1) Duikcilinders moeten op de juiste manier worden gehanteerd. Zorg ervoor dat je duikcilinders goed zijn afgesloten, voor het geval dat je ze moet vervoeren.
2) Vergeet niet na de duik de buitenkant van de duikcilinder af te spoelen met kraanwater om resten van zout water of chloor weg te wassen. Aangezien Chloor minstens zo slecht is als zout adviseren we ook na gebruik in het zwembad goed te spoelen.
3) Houd duikcilinders uit de buurt van hittebronnen.
4) Controleer je duikcilinders regelmatig op beschadigingen en slijtage.
5)Laat je duikcilinders ieder jaar visueel inspecteren
6) Laat je duikcilinders iedere 5 jaar hydrostatisch keuren.
Wanneer moet ik mijn O-ring vervangen?
De O-ring vormt een luchtdichte afsluiting tussen de fleskraan en de ademautomaat. Controleer deze O-ring regelmatig op beschadigingen. Indien de O-ring beschadigd is adviseren wij om hem meteen te vervangen of vervang de O-ring regelmatig uit voorzorg.
Waarom kunnen duikflessen soms zo verroest zijn aan de binnenzijde?
Duikcilinders zijn gemaakt van Chroom-mobilydeen. Dit staal is zeer sterk, maar is ook erg corrosiegevoelig. Het roestproces wordt ook nog eens versneld door de hoge druk in de cilinders. Het enige wat je kunt doen om roest te voorkomen is zorgen dat er geen vocht in komt. Zorg dat je de Duikcilinder laat vullen bij een vulstation dat hiervoor goede vocht absorptie filters gebruikt.
Ik gebruik mijn cilinder langere tijd niet meer, hoe kan ik hem het beste opslaan?
Heel simpel: staand en gevuld tot 30 bar. Bij een langere opslag moet je voorkomen dat roestvorming gaat optreden. Een hoge cilinderdruk veroorzaakt snellere roestvorming, daarom kan de cilinder het beste bijna leeg zijn. Helemaal leeg is ook niet verstandig, hierdoor kan er vocht in de cilinder komen. De cilinder kan het beste staand bewaard worden. Mocht er toch vocht in de cilinders zitten dan zal de roestvorming vooral in de bodem optreden. Gelukkig is de fles hier het dikst, zodat dit niet direct kwaad kan. Denk wel aan de veiligheid, zorg ervoor dat je fles niet om kan vallen door hem goed vast te zetten aan de muur.
Hoe vaak moet een duikcilinder hydrostatisch gekeurd worden?
Voor een duikcilinder bestaat een verplichte hydrostatische keuring. Voor de maximale tijdsduur tussen twee hydrostatische keuringen hanteert elk land zijn eigen normen. Deze normen kunnen tussen de 2 en de 5 jaar liggen. Zorg ervoor dat je duikcilinder altijd voldoet aan de norm van het land waar je gaat duiken! (zie onder). Voor Nederland ligt de norm op 5 jaar. Duikcilinders met een verlopen keuring worden door Waterman Dive Center NIET gevuld. Het is dan ook niet toegestaan duikcilinders aan te bieden om gevuld te worden wanneer de cilinder niet gekeurd is. Uiteraard wel om gekeurd te worden.
Hoe vaak moet een duikcilinder visueel geïnspecteerd worden?
Waterman Dive Center adviseert om ieder jaar een visuele inspectie uit te laten voeren door een gerenommeerde onderhoudsmonteur. Hiervoor kunt u ook terecht bij Waterman Dive Center
Zijn er afwijkende regels voor het keuren van Nitrox cilinders?
De (her)keuringen voor nitrox-cilinders zijn aan dezelfde tijdsschema’s onderworpen als de gewone persluchtflessen. Ook de voorwaarden voor de visuele inspectie , o.a. minimum wanddikte en roestvrij, zijn hetzelfde. Het kan wel zijn dat de nitrox cilinders zuurstof schoon moeten zijn inclusief kraan.
Wat is jullie advies bij de aankoop van een tweedehands duikcilinder?
Als je een duikcilinder tweedehands koopt is het aan te raden om een volledige herkeuring uit te laten voeren. Het gebeurt regelmatig dat iemand een fles koopt die van de buitenkant perfect lijkt, maar binnenin behoorlijk geroest is. LET OP!!!! Bij afkeur van een duikcilinder worden de kosten van de keuring ook in rekening gebracht en de cilinder is niet meer te gebruiken. Goedkoop wordt dan duur koop.
Waar kan ik mijn duikcilinder laten keuren?
Als je een duikcilinder wilt laten keuren kan dit gewoon bij Waterman Dive Center. Wij zorgen voor de demontage en het daarna terug monteren van de kraan, flesnetje, voetje, enz. en uiteraard ook voor het transport van/naar een erkend Cilinder keuring organisatie. Je betaalt daarvoor rond de € 60,-.
Normen Duikcilinders keuringen belangrijkste Europese duiklanden:
Spanje Jaarlijks een visuele inspectie. Hydrotest om de 3 jaar
Frankrijk Jaarlijks een visuele inspectie. Hydrotest om de 3 jaar
Engeland Visuele inspectie om de 2,5 jaar. Hydrotest om de 5 jaar
Ierland Jaarlijks visuele inspectie. Hydrotest om de 2 jaar
Duitsland Visuele inspectie om de 2,5 jaar. Hydrotest om de 5 jaar
Italië Eerste hydrotest 4 jaar na fabricatiedatum, daarna iedere 2 jaar